Harpa, Reykjaviks konsert- og konferansesenter

Det nye Reykjavík konserthus og konferansesenter, Harpa, åpnet i mai 2011. Harpa ligger i sentrum av Reykjavik som en del av et omfattende havneutviklingsprosjekt i Reykjavik, og leverer enestående konferanse- og konsertmuligheter. Mannvit spilte en betydelig rolle i teknikk og design. De andre samarbeidende ingeniørfirmaene involvert var Rambøll og Hnit. IAV var hovedentreprenør for hele prosjektet og akustikkdesign ble utført av Artec Consultants fra USA. Hoved designerne var det danske arkitektfirmaet Henning Larsen Architects, det islandske arkitektfirmaet Batteríid og billedkunstner Olafur Eliasson.

Mannvit, i samarbeid med Rambøll, hadde ansvaret for planlegging og utforming av alle elektriske systemer, utarbeidelse av anbudsdokumenter og taksering av tilbud, veier, byggdesign, VVS, brannsikkerhet og elektrisk design. Bygningens struktur, designet i 3D, er kompleks og vanskelig å designe og var det første store prosjektet på Island der en BIM (Building Information Modelling) ble brukt for hele ingeniørdesignen.

De akustiske standardene for auditoriene var ekstraordinære og hele VVS- og forsyningsverkdesignen ble spesielt isolert fra stålkonstruksjonen med fjærer eller gummistøtter. Klimaanleggsceller ble designet som  «boks-i-boks», noe som skiller dem fra de ytre veggene for å sikre at akustikken holdt høyest mulig standard. Harpa er nå det offisielle hjemmet til Islands Symfoniorkester og Den islandske opera.

Rolle

  • Konstruksjonsdesign
  • Detaljdesign av VVS-systemer
  • Brannsikkerhet
  • Elektrisk design
  • Veier
  • Kommunale tjenester
28.000 m² 
Størrelse
4,000 tonn 
Armeringsjern
6,000,000 tonn 
Sjøvann fjernet

Strukturen er 28 000 kvadratmeter i størrelse, 43 meter høy. Bygningens grunnflate er 8 000 kvadratmeter og inneholder 2 500 tonn konstruksjonsstål og 4 000 tonn armeringsjern. Omtrent 200 000 kubikkmeter jord ble fjernet fra området før byggingen begynte og over seks millioner tonn sjøvann ble pumpet ut under bygging. Glassfasaden, designet av Olafur Eliasson, distribuerer lys, farge og naturfenomener som gir strukturen et helt unikt utseende.

Play

Harpa, Reykjavik's Concert and Conference Centre